Lambertseter-Nordstrand frivillighetssentral.Logo.

Aktiviter som har skjedd i regi av vår Frivillighetssentral


Lambertseterhjemmet

Frivillighetssentralen byr på trivselstiltak på Lambertseterhjemmet.

Det er skrevet en intensjonsavtale mellom frivillighetssentralen og Sykehjemsetatens Lambertseterhjemmet. Den innebærer at vi skal ta sikte på å by på trivselsfremmende miljøtiltak ved frivillige, dvs. å være blant annet tur-/besøksvenner, at vi skal stå for fellesarrangementer med utgangspunkt i bistroen i 1.etg. Og vi har allerede arrangert to bussturer og som det heter ”veien blir til mens man går”, men et omfattende program er satt opp allerede.Les mer...

Sommerturer med buss

Når eldresentere er stengte om sommeren og pensjonistforeninger som har sommerferie så begynte vi for 22 år siden å tilby sommerturer i buss. Fordi de eldre som ikke har sitt vanlige tilbud ellers i året har avviklet sine hytter og har sluttet å reise på ferie så ble disse turene kjempepopulære og OsloBuss måtte flere ganger sette opp sin største buss som tar 62 passasjerer for at så mange skulle komme med. Det ble i det hele 38 sommerbussturer til alle mulige reisemål i en avstand som passer for en dagstur, alt fra Prøysen-stua og Elverum skogsmuseum nordover, Kongsberg og Horten den veien og Halden i syd. Vi har prøvd å la det bli opplevelses- ikke handleturer. Alle turer har vært tilrettelagt for at rullatorbrukere kan være  med, ja også rullestolbrukere har vi invitert med noen ganger. Ved å blende av endel seter på bussene greide vi også å arrangere turer til Lygnaseter og Eidsfoss bruk i koronaårene 2020 og 2021, en tid da de eldre opplevde av myndighetene mye innestengthet.
Inspirert av den diakonale medarbeider Jørgen Meier i Lambertseter menighet ble brukere av dagsenteret for de med psykiske utfordringer og sosialklienter også konkret invitert med uten å måtte betale noe men ellers var alle turer selvarrangerte så de som var med betalte kun selvkost og maksprisen var 250 kroner. Takket være å kunne anvende penger fra en arv fra Lambertseterbeboeren Martha Larsen kunne deltakerne også på mange av turene nyte en god lunsj på kafeer. I det siste har det blitt lags mer vekt på at våre turer blir tilbudt dagsenterbrukerne på Nordseterhjemmet  og sykehjemsbeboerne på Lambertseterhjemmet og turene varer da ikke så lenge for at det ikke skal bli for slitsomt. Og vi benytter de mindre bussene til Persontransport.

Påskehygga. Foto.
Påskehygga

Tradisjonen tro, siden 2003 har Lambertseter-Nordstrand Frivillighetssentral arrangert ”Påskehygga”. Etter et nedtonet arrangement i de to koronaårene, inviterte vi i år til vanlig ”Påskehygge” med koldtbord og i alt 40 tilstede.


Jazzkveld. Foto.
Hyggelørdag

"Hyggelørdag" kaller vi det som vi prøver å ha en gang i måneden da det er litt ekstra som foregår i forhold til de andre lørdagene i måneden.
I den mest nedstengte koronatiden kunne vi bare med spesialtillatelse ta imot mer enn 5 ad gangen etter en utvelgelse/invitering, men endelig ble det som på bildet mulig å ta imot mange flere.
Som her lørdag 12. februar i Kirkestua i Lambertseter kirke til Jan Schous program i lyd og bilder om "Jazzen i Oslo på 50-tallet".

Flagglotteri på Lambertseter gård. Foto.
Flagglotteri på Lambertseter gård

Lambertseter-Nordstrand Frivillighetssentral tok ansvaret for driften, med utleie og vedlikehold, av Lambertseter gård i perioden januar 2012 til mai 2017 da ”økonomien måtte gjenreises”. Det var ikke mulig lenger å ha egen lønnet ansatt i de årene.
Fotoet er tatt en deilig sommerdag i 2014 da vi avholdt det vi kalte ”Flagglotteri” på et eldretreff og ellers var det både en rikholdig servering og dans til trekkspillmusikk.

Barnetog 2022. Foto.
Barnetogene på Lambertseter ”dagen før dagen"

En tradisjon med barnetoget på 16. mai, "dagen-før-dagen" har blitt arrangert det siden 2003. Barn fra nærliggende barnehager på Lambertseter og 1.klasseelever fra Karlsrud og Lambertseter skole var det som gikk med Karlsrud skoles musikkorps som spilte.Etterpå fikk alle barna saftis.



Barnetog 2022. Foto.

Det siste barnetoget ”dagen før dagen” arrangerte vi i 2022. Altså ble det 18 ganger fordi vi måtte avlyse i koronaårene 2020 og 2021. Fordi de flere nye kommunale barnehager ble bygget større etter hvert sluttet de å melde seg på, både fordi det ble for store personalutfordringer og fordi store barnehager kan arrangere lokale barnetog. Da sluttet også de mindre barnehagene å melde seg på. Etter å ha gått fra å ha tog med så mange som 1200 barn, pluss personale og det trofaste skolekorpset til Karlsrud skole som alltid stilte opp så var det bare totalt et par hundre til sammen pluss korpset som ville delta.
En trivelig tradisjon med arrangementer som inneholdt både barnetogene og en avslutning der alle barna fikk ispinner ved kirken der også nasjonalsangen og ”Norge i rødt, hvitt og blått” ble sunget, hadde blitt arrangert for siste gang av oss.
Vi takker samarbeidspartnerne Rustad og Lambertseter Lions Club og Karlsrud skoles musikkorps for samarbeidet.



Barnetog 2022. Foto.
Nordstrandsdagene

Siden 1999 og frem til 2004 da bydel Lambertseter gikk sammen med to andre bydeler og siden da har vært endel av bydel Nordstrand, var vi sentrale i arrangeringen av bydelsdagene. Fra 2005 tok vår frivilligsentral ansvaret for både å stå bak egne arrangementer, være med på andres og ”sy sammen” og få kunngjort innslagene i Nordstrandsdagene. Vi arrangerte ”Gårdskvelder” på Lambertseter gård, vi initierte barneidrettsstevner, inviterte til omvisningsturer med buss rundt i den nye bydelen med ledere gjennom tidene i Søndre Aker historielag som guider og omvisningsturer til fots. Fotoet er tatt da Dag Jarnøy fra Bekkelagshøgdas Lokalhistoriske Forening var guide og vi gikk over hele Ekebergområdet med hans kunnskaper som næring i tillegg til at vår frivillighetssentral bød alle fremmøtte på småkaker og kaffe nede vedhundesletta.