Lambertseter-Nordstrand frivillighetssentral.Logo.

Vår daglige møteplass

Vår daglige møteplass for folk er først og fremst et sted som de som er utenfor arbeidslivet og den såkalte arbeidslinja kan benytte seg av. Naturlig nok er det flest alderspensjonister og noen få uføretrygdede på dagtid mandag til lørdag. De kommer mest for å ”se folk” og med ikke så mange samlet blir samværet av stor betydning i fortrolige samtaler om ”levd liv” over et gratis kaffekrus og kakekjeks.Ofte er det ikke flere enn det bildet viser, men hver lørdag strømmer det til opptil 20 gjester som benytter seg av dette tilbudet, blant annet fordi eldresenteret er stengt. Å prøve å bli en mer betydelig møteplass for mange i et bymessig utviklet område ser ikke vi på som et nyttig samfunnsoppdrag, for innbyggerne i bydel Nordstrand har mange eldresentere, konditorier, kaffebarer og andre spisesteder foruten idrettlagenes klubbhus, hypermoderne bibliotek med mange tilbud, kino, kultur-og foreningshus med mer.

Kulturdepartementets retningslinjer for frivilligsentraler er de samme i alle kommuner, fra de minste i landet med bare noen få hundre innbyggere til de store bykommuner som Oslo. Vår bydel har 53000 innbyggere, men Kulturdepartementets forskrifter krever slik de nylig er presentert at frivilligsentralen skal være selve møteplassen og tilhørighetsstedet i kommunene. For vanlige beboere, for foreningslivet og kommunale tjenestesteder enten det er i småbygder eller storbyer. Behovet er imidlertid ikke slik og det fungerer heller ikke slik. Oslo er for eksempel oppdelt i 15 bydeler med et innbyggertall fra 30.000 til 55.000 i bydelene som har mange nærmiljøer. Skolekretser er det mest sentrale for det lokale liv der det er barn og unge som forholder seg mest til sine nærmiljøer.

Møteplassene som Lambertseter-Nordstrand Frivillighetssentral tilbyr har stor betydning for et fåtall, også fordi bydelen ikke har et fungerende psykiatrisk dagsenter. Vi har lang daglig åpningstid, åpent altså også alle lørdager og er aldri stengt noen del av året. Til dette stedet henter vi også både dagsenterbrukere, hjemmebundne og sykehjemsbeboere for at de skal få en miljøforandring når vi arrangerer vår versjon av møteplass og utnytter alle stoler i Kirkestua slik bildet viser at bare noen få sitter en fredag midt på dagen. Da blir det underholdning og servering, så som i romjula, påsken og da også ”Lørdagshygga” eller når det arrangeres ”Lambertseter Eldreforum” med foredrag og servering da også.

Daglig møteplass. Foto.

Hyggelig samvær i Kirkestua

Jazzkveld. Foto.

Her har vi vår ”lørdagshygga” med et program om jazzen i Oslo på 50-tallet.