Lambertseter-Nordstrand frivillighetssentral.Logo.

Turvenn

Skogsvei. Foto.

Turvenn kalles en frivillig som påtar seg å stille opp etter nærmere avtale ukentlig. Det er jo ulønnet frivillighet for det som i utgangspunktet er ”vilt” fremmede så det kan også måtte avtales sjeldere eller mer tilfeldige turer. Å være turvenn blir av og til å være bare besøksvenn når vær og føre ikke frister særlig mye til turgåing. Det er ofte slik at særlig fysioterapeuter har hatt dem som det som heter brukere av tjenester som vår sentral får som utfordring å stille opp for. De har drevet med øvelser og gått på tur med sin bruker men så opphører bydelens tjenesteyting samtidig som vi bes om å overta.
Målet er blant annet særlig å øve opp en tapt balanse etter lang tid uten aktivitet på grunn av sykdom eller skade. Med noe veiledning fra en fysioterapeut kan den frivillige i enkelte tilfeller greie å veilede i bevegelsesøvelser innendørs, dvs. altså når å gå på tur i litt ulendt terreng er det beste for å bli mer ”på beina”

Den frivillige trenger ikke å ha noe faglig kunnskap men egenskapen vedkommende må ha er medmenneskelighet! Oppgaven turvenn oppleves ofte veldig motiverende for den frivillige som opplever at den de stiller opp for greier å gjenvinne ”gnisten”, dvs.bedret førlighet og humør. Om det på turer legges inn et lite kafêbesøk er det derfor heller ikke noe i veien for. De frivillige, og vi trenger flere hele tiden særlig når det er enkelt å gå ute når det ikke er glatt, sponses av oss både med reisepenger på buss eller T-bane til og fra utgangspunktet.