Lambertseter-Nordstrand frivillighetssentral.Logo.

Leksehjelp, Støtteundervisning

Beredskapen mht. bistand til nyankomne er på ”lavbluss” i hele landet med kun et enormt flyktningemottak i Østfold intakt. Vår sentral har da heller ikke rekruttert aktivt til å bistå fremmedspråklige/fremmedkulturelle siden 2016/2017, men vi ønsker å være beredt og vil gjerne ha kontakt med frivillige som kan tenke seg å bli med som leksehjelpere, i yrkesrettet støtteundervisning, i å finne seg til rette i det norske samfunn, å arrangere fellestreff med de som ankommer og bosettes etc. På grunn av disse sterke begrensninger på kunne komme inn i Europa og dertil også nærmest innvandringsstopp til Norge har det kommet svært få hit i de siste årene siden 77 mennesker ble bosatt i bydel Nordstrand i 2016-2017, men så ble det stopp. Det som kalles integrasjon nå er mest at særlig grupper av kvinner fra henholdsvis Somalia og Pakistan gis husly hver for seg i hva som kan kalles hobbystuer, men frivilligsentraler er etter vår mening en av flere type virksomheter som bør stå klare til å ta imot de som flykter fra fattigdom, krig og etter hvert enorm tørke og varme pga. klimaendringer og VIRKELIG integrere dem, at norske og de som kommer hit gjør noe sammen!

Meinolf og Saynab. Foto.

Vår styreleder Meinolf ble det fordi han oppfyller så til de grader den allsidigheten i frivillig innsats som er kriteriet i vår formålsparagraf for å være med i styret. Bildet viser han sammen med moren til en elev på Lambertseter skole som har vært med og fått leksehjelp av Meinolf, et foto fra Aftenposten til en artikkel om de vanskeligstilte fremmedspråklige barna fikk i koronatiden da de ikke fikk gå på skolen. Ellers har Meinolf, og også den frivillige Arvid og Synne drevet leksehjelp for unge nyankomne flyktninger, ja Meinolf og Arvid har til og med brakt dem frem til å ta bilsertifikat for at de skal kunne bli hjemmesykepleiere.

Torill og Faiza. Foto.

Svært mange med fremmedspråklig bakgrunn får de slitsomme yrkene og jobber i tre skift på sykehjem eller i hjemmesykepleien. Det er svært viktig at de gamle de hjelper forstår dem og motsatt. Her er det den erfarne frivillige hos oss Torill Hansen som bistår Faiza fra Somalia med støtteundervisning. Faiza kan de latinske navn på sykdommer meget bra men som ansatt blant annet i hjemmesykepleien og på sykehjem vil hun kunne norsk bedre.